Image

SLAP KRAVICE BOSNA i HERCEGOVINA-Ovakvo što ne treba propustiti, jer će vam se ritam svakodnevnog života u ovom ambijentu činiti samo dalekim sjećanjem

SLAP KRAVICE BOSNA i HERCEGOVINA-Ovakvo što ne treba propustiti, jer će vam se  ritam svakodnevnog života u ovom ambijentu činiti samo dalekim sjećanjem.
Kravica je slap, a nalazi se 10 km od Međugorja, u mjestu Studenci kod Ljubuškog. Nalazi se na rijeci Trebižat i ima širinu do 150 metara i visinu od oko 28 metara. Nekad su uz slap bili aktivni mnogi mlinovi i stupe za valjanje sukna. Pored Kravica na Trebižatu se nalazi i slap Koćuša.Vlasnik slapa je bio čuveni ljubuški veleposjednik, vakif i dobrotvor Zaim-beg Selimić.
Vodopad Kravice ili Kravica, kako se još može sresti na natpisima,  je vjerovatno najviše priželjkivana destinacija kada je riječ o Bosni i Hercegovini-pravo predivno čudo prirode.. Kravice za razliku od Blagaja i Počitelja nisu baš usput, pa ta posjeta treba biti namjenska i planirana.
Vodopad Kravice je smješten u neposrednoj blizini mjesta Studenci, a dolazak do njega je obično iz Čapljine i Ljubuškog. 
U neposrednoj blizina je i Međugorje, koje je danas u svijetu poznato kao jedno od najvećih katoličkih svetišta.
Vodopad Kravice je smješten u neposrednoj blizini mjesta Studenci.
To je grandiozan vodopad koji formira rijeka Trebižat. Visina vodopada varira između 26 i 28 metara, a prečnik vodenog amfiteatra iznosi  150 metara. Vodopad je sa svih strana okružen zelenilom, a posebno je impresivna flora koja raste na sedrenoj podlozi rijeke Trebižat, pa se pored mahovine, lišajeva i algi, oko vodopada mogu vidjeti i topole, smokve i konopljike. Do samog vodopada vodi popločano stepenište, a usput ćete moći uživati u mediteranskom rastinju poput grmova nara kroz čije se narandžaste cvjetove ukazuju mlazovi kristalno čiste vode.
 U ljeto ga obično posjećuju ljubitelji raftinga i lokalno stanovništvo i idealno je mjesto za odmor i zabavu u prirodnom netaknutom ambijentu sa konstantnim zvukom vodopada u pozadini. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić.
Rijeka Trebižat omogućava i prijatne izlete u kanuu, koje organizuju lokalni iskusni operateri, u dužini od 10 km. Ovakvo što ne treba propustiti, jer će vam se  ritam svakodnevnog života u ovom ambijentu činiti samo dalekim sjećanjem.