Image

Ježića kad dopremite u kuću, smjestite u veliki akvarijum/kavez ispunjen piljevinom, a kao kućicu stavita bar vunenu kapu da ga što bolje grije jer je ipak mali.

Ježića kad dopremite u kuću, smjestite  u veliki akvarijum/kavez ispunjen piljevinom, a kao kućicu stavita bar vunenu kapu da ga što bolje grije jer je ipak mali.

Ježevi su sisari, kukcojedi, čija su prepoznatljiva karakteristika - bodlje na leđima. One su njihova prirodna odbrana, pa ako ježić osjeti opasnost, sklupčat će se u malu bodljastu lopticu. Trbuščići su im prekriveni mekanim, laganim krznom.
Od čula, najrazvijeniji su im njuh i sluh pa mogu prepoznati i najmanji šum.
Vole samoću, nemaju neugodan miris i nisu zahtjevni. Ježevi su noćne životinjice, preko dana uglavnom spavaju pa su idealni za zaposlene osobe. Po karakteru, i mužjak i ženka su jednako dobri kućni ljubimci. Glasaju se smiješno i neobično, što podsjeća na dahtanje, grebanje, kliktanje i puhanje. Nisu agresivni te ćete ih uz malo strpljenja moći pripitomiti. Ne preporučuju se kao ljubimci maloj djeci.
Porijeklom su iz Afrike, ali žive širom Evrope, Azije i na Novom Zelandu.
Afrički patuljasti ježevi se  uglavnom uzgajaju u zatočeništvu.
Ovalnog su oblika, vrlo kratkog repa i kratkih nožica, veličine od 17 do 24 cm. Najčešće su tamnosmeđe boje s bijelim vrhovima bodlji, iako postoje i bijele vrste.
U prirodi im je životni vijek od 2 do 3 godine, a u zatočeništvu, uz pravilnu njegu, dožive od 6 - 10 godina.Težina do 500 gr.
Kavez za  bi trebao biti što veći, minimalno 80 x 48,5 x 42cm, jer se te životinjice u svoje aktivno vrijeme puno kreću.
Dubina kaveza je važna jer vole rovati i zakapati se. Iz tog razloga, kavez treba biti bogato prostrt steljom (piljevina, slama, sijeno).
U kavez za ježa treba postaviti dvije posudice za hranu: jednu za suhu, drugu za vlažnu hranu te posudicu/pojilicu za vodu. Ako ćete nabaviti pojilicu, dok se vaš ježić ne nauči piti iz nje, ispod posudice postavite i posudicu s vodom.
Svojem ljubimcu u kavez svakako stavite kućicu za skrivanje. To može biti i cijev (nabavljena u trgovini za kućne ljubimce) ili krpa ispod koje će ježić spavati i gdje će se osjećati sigurno. Nabavite mu i kotač za trčanje i osigurajte mjesta za penjanje, iznenaditi ćete se kako su dobri penjači i trkači.
Ježiću osigurajte i svakodnevnu šetnju van kaveza. Osigurajte prostoriju i uživajte u njegovim istraživačkim pohodima.
Za afričke ježeve je idealna sobna temperatura (18-22°C). Pri niskim temperaturama, ježevi spavaju zimski san.
Kavez treba redovno čistiti i održavati.
Jež u pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem. Voda nije štetna, ali sam čin kupanja može biti stresan za ježa. Izbjegavajte kupanje ako se ježić uspije sam očistiti ili ga eventualno obrišite  vlažnom krpicom.Može se naučit da nrši nuždu na jednom mjestu.Vrlo su čiste i uredne životinjice.
Pripitomljavanje ježa treba biti postupno i strpljivo. Za početak, ježić se treba naviknuti na vaš dodir. Bilo bi dobro da ga prvih par dana, uzimate u ruke zamotane tankim ručnikom. Zatim ga, nježno i oprezno, uzimite u oprane ruke. Ježevi imaju istančan njuh pa ih različiti mirisi (drugi parfem i sl.) mogu zbuniti. "Tvdoglavijim" ježićima možete u kavez staviti svoju majicu kako bi se navikli na vaš miris. Osim mirisa, ježevi imaju istančan sluh pa će prepoznavati i vaš glas. U procesu zbližavanja im nježno i tiho pričajte. Stavite ga u krilo i ponudite mu omiljenu poslasticu. Pritom ga možete nježno dirati po leđima, od nazad prema naprijed do njuškice, sve dok se ne prestane smatati u kuglicu i puhati. Taj proces može trajati sedmicama.
S vremenom, ježić će vam dopustiti da ga mazite i po dijelovima bez bodlji - njuškici, licu, nožicama i trbuhu.
Kad steknete njegovo povjerenje, ježić će postati vrlo umiljat, šetati će uz vas i po vama i pratiti vas.
Svakako se bavite ježićem rano naveče, kad je budan, jer pospani ježevi znaju biti nervozni pa je pripitomljavanje znatno otežano. 
Ježevi su svejedi, ali su osnova njihove ishrane - insekti. U prirodi se hrane crvima, skakavcima, cvrčcima i glistama. Ukoliko ste u mogućnosti ponuditi im ovakav obrok, pripazite da to budu samo oni primjerci kukaca koji žive na nezagađenim područjima. Dakle, nikako na prostorima ili livadama uz saobraćajnice i slično.
Pošto je afričkom ježu u kućnim uslovima teško osigurati idealno izbalansiran obrok iz prirode, preporučuje se ishrana gotovom hranom za mačke superpremium kvalitete. Jedino takva hrana ježu pruža kvalitetan izvor bjelančevina, neophodan za njegov metabolizam. Svojeg ljubimca povremeno možete nagraditi živom hranom (crvićima i cvrčcima) koji su u ponudi u trgovinama kućnim ljubimcima.
Ishranu možete obogatiti voćem i povrćem u manjim količinama: rajčica, špinat, mrkva, endivija (izbjegavajte povrće koje nadima), banana, naranča, dinja, jabuka. Ježiću ponudite i kuhano jaje ili svježi posni kravlji sir. Ježevi su jedni od kućnih ljubimaca sklonih debljanju, pa ne treba pretjerivati s količinom hrane u obroku.
Najbolji način održavanja vlastitog, ali i zdravlja ježa, je preventiva. Najlakši i najučinkovitiji način je održavanje higijene. Nakon kontakta s ježom treba oprati ruke, redovno čistiti i održavati kavez, voditi računa da pripremanje hrane za ježa bude odvojeno od pripremanja hrane za vas te onemogućiti kretanje ježa po kuhinji ili kupatilu. Ježeve često napadaju buhe (pripazite imate li i druge kućne ljubimce).
Izgled zdravog ježa:
·         živahan je noću i ima dobar apetit
·         oči mu nisu suzne i krmeljave
·         nokti mu nisu predugački
·         ima vlažan nosić
·         nema otekline ili vidljive povrede
U prirodnim uslovima ježevi imaju jedno do dva legla u toku godine. Ženke nose mlade oko mjesec dana, a broj mladunaca u leglu je od 4 do 6 ježića. Mladunci napuštaju leglo nakon 6-te sedmice života.
Jež je individualac i bit će zadovoljan ako je sam. Ukoliko imate i druge kućne ljubimce, trebate pripaziti na ježića. Npr., psi su im prirodni neprijatelji. Na vas će se ježić priviknuti i uživati će u vašoj brizi za njega.