Image

KOALA-upoznajte najveće spavalice u prirodi.

KOALA-upoznajte najveće spavalice u prirodi.

Dok, npr, žirafe trebaju samo nekoliko minuta sna dnevno, smeđi šišmiši spavaju čak 20 sati na dan. Spavati vole i mačke, vjeverice, a najveće spavalice među životinjama su, bez konkurencije, koale koje u svijetu snova provode od 19 do 22 sata dnevno.
Koala (lat. Phascolarctos cinereus) ili crnonosi medvjed je sisar torbar  živi u Australiji visoko u krošnjama eukaliptusovog drveća. Iako koala izgleda kao maleni plišani medvjed te se ponekad naziva i koala medvjedić, on-a u stvari nije nikakav medvjed, već sisar. Uprkos zakonskoj zaštiti, ipak je vrlo ugrožena vrsta jer neprestano gubi životni prostor zbog čestih požara kao i zbog širenja ljudskih naselja unutar područja koja nastanjuje koala.
 
Koala je životinjica sivog krzna, ponekad s malo bijelog. Ima veliki crn gumasti nos i velike dlakave uši. Ima dugačke ruke i kratke noge sa vrlo dugim i oštrim kandžama za lako penjanje i držanje na drveću. Gotovo nema rep. Koala živi gotovo isključivo u gornjim dijelovima krošanja posebnih vrsta eukaliptusovog drveća, čije je lišće njena gotovo jedina hrana. Svojim snažnim nogama čvrsto obuhvata drvo, pri čemu će se oštre pandže zariti u koru.
 Koala je životinja koja je aktivna noću, pa dane provodi spavajući na granama. Noću se penje na više grane, gdje pažljivo bira lišće koje jede. Silazi s drveta vrlo rijetko, najčešće samo da promijeni stablo jer je na dotadašnjem pojela lišće kojim se hrani. Koala sjedne u rašlje drveta i tako spava većim dijelom dana, čak po 19 sati. Kreće se i hrani uglavnom tokom noći. Jako je izbirljiva u hrani i jede samo lišće određenih vrsta eukaliptusa. Tečnost dobija iz lišća i zato vrlo retko pije vodu.
Kada dođu na svijet teže samo 0.3 g, slijepi su i još nisu obrasli krznom. Nakon rođenja borave u tobolcu čvrsto pričvršćeni za majčinu sisu. Nakon 22 sedmice mladunče prvi put otvara oči i izviruje iz tobolca. Kada je mladunče staro pola godine napušta tobolac, penje se na majčina leđa i ostaje pričvršćeno za krzno dok ne odraste. 
Cijeli životni vijek provodi u krošnjama eukaliptusa gdje se hrani noću, a većinu dana provodi spavajući (spavaju do 19 sati). Zbog sporog metabolizma hrana se dugo zadržava u probavnom traktu kako bi se iz nje izvukla maksimalna energija.
Krzno joj je sivo. Ima veliki crni nos i velike dlakave uši, te dugačke ruke i kratke noge s vrlo dugim i oštrim kandžama za lahko penjanje i držanje na drveću. Gotovo da nema repa. Mnogi misle da je medvjed i da je umiljata životinja, ali je to jedna jako ratoborna životinja, a najjače joj je oružje mokraća, koja je jako ljepljiva. Ima jako oštre zube koji joj pomažu da lakše žvače eukaliptusovo lišće.
 
Živi samo u Australiji i dijelovima Nove Gvineje. Uglavnom živi na eukaliptusima i silazi samo kako bi prešla na drugo drvo. Može spavati i do 19 sati. Ne može se prilagoditi životu na drugim prostorima osim Australije jer nema potrebne količine eukaliptusovog posebnih vrsta lišća.