Image

DEGU / Čileanska vjeverica /- slatke društvene i predivne životinjice.

DEGU / Čileanska vjeverica /- slatke društvene i predivne životinjice.

Degu ima svijetlo smeđu boju dlake, njegov rep čini i 1/ 3 pa čak i 2/3 njegove ukupne dužine tijela. Kada hodaju rep drže uspravno, a kada se penju njime se služe za održavanje ravnoteže.
Neki ljudi ga povezuju sa činčilama sa kojom su u srodstvu. Ponašanjem su slične vjevericama i iz tog razloga ih nazivaju „ Čileanska vjeverica „.
Oni su izrazito društvene životinje, u prirodi žive u skupinama pa ako se odlučite imati degua kao kućnog ljubimca obavezno mu nabavite društvo.
U suprotnom moglo bi de desiti da od te izrazito vesele životinjice postane depresivna, tužna čak i agresivna, bez obzira na vašu angažiranost oko nje. Najbolje je držati dvije ženke u jednom kavezu, a ako želite priključiti i mužjaka veselom društvu nabavite samo jednog. Ne stavljajte dva mužjaka u isti kavez jer će se životinje potući. 

Najbolja nastamba za degua je kavez i to onaj na više nivoa. Kavez je bolji od terarija zbog bolje ventilacije, a i može se lakše penjati i kretati. Kod kaveza posebnu pažnju treba obratiti na dno koje ne smije biti od plastike jer će ga ubrzo uništiti, najbolji je rešetkasti pod na kojem je stelja koja će spriječiti nastanak ozljeda nogu. Za razliku od ostalih glodavaca koji ne trebaju velike kaveze , degui bi trebali imati kavez minimalno ove veličine 100 x 60 x 60 cm. Osim posude za hranu i vodu, ove životinje trebaju i puno ostalog sadržaja pa kavez popunite kotačem( čiji promjer ne bi smio biti manji od 25 cm, u protivnom neće moći trčati), granama ( na kojima se mogu penjati), igračke i sl. Osim kotača pravo veselje će im biti kupanje u pijesku, pa u kavez stavite posudicu sa pijeskom 2-3 puta tjedno po 20 minuta. Kupanje u pijesku im je pravo veselje, ali im služi i za čićenje krzna.

Vrlo je važna ispravna ishrana, oni su biljojedi i nije im potrebna nikakav animalni nadomjestak u ishrani. Najbolje bi bilo kupovati gotovu hranu za degue i sijeno, koju možete kupiti u specijaliziranim trgovinama. U njegovoj ishrani ne bi smjelo biti puno šećera,masti i ugljikohidrata, vlasnici često ne znaju za ovu činjenicu pa nesvijesno štete svom ljubicu.
Kod ostalih dodataka prehrani treba biti oprezan zbog toga što možete izazvati bolest sličnu diabetesu. Orasi i lješnjaci su zabranjeni, ali možete mu davati povrće i voće koje ne sadrži velike količine šećera. U kavez stavite još nešto na
čemu bi mogao trošiti svoje zubiće kako bi se normalno trošili npr. grančice.
Kod degua postoji jedna zanimljiva stvar , a to je njihov rep. Nikada ne primajte degua za rep jer će ga odbaciti. Odbacivanje repa je prirodna pojava, a dešava se kada se osjeća ugrožen. Kada degu odbaci svoj rep ostati će krvava rana koja će sa vremenom zarasti. U većini slučajeva desi se da odbaci trećinu ili čak pola repa koji nikada više neće narasti.
Kako su izrazito aktivni primjetiti ćete da su i komunikativni. Degu ima veliki spektar zvukova koje koriste.

  KARAKTERISTIKE DEGUA
- za razliku od ostalih glodavaca aktivan je danju, najviše ujutro i poslijepodne
- životni vijek 5-8 godina
- normalna tjelesna temperatura 37.9 C
- graviditet im traje 90 dana, mlade bi trebalo odvojiti od roditelja sa 5-6 tjedana kako se ne bi međusobno parili. Zanimljivost kod ženke degua je da može ostai skotna 24 sata nakon poroda. Preporučljivo je da nakon poroda na par dana odvojite mužjaka od ženke kako bi izbjegli ovu situaciju, te da ženka može bez stresa othraniti mladunčad. 

Degu je inteligentan i simpatičan glodavac, vrlo živahan. Znatiželjan je, veseo i dobroćudan. Obožava penjanje, brzo trči i visoko skače, pa ponašanjem podsjeća na vjevericu. Glasa se na puno načina, ovisno o situaciji. Zbog svoje radoznalosti, inteligencije i društvenosti, degu se vrlo lako privikava na ljudsko okruženje. Ako se radi s njima, lako će naučiti raznorazne "trikove". Mogu se odazvati na "poziv", ali mnogo više motivacije pokazuju na šuškanje vrećice s hranom. Također dosta dobro razumiju gestikulaciju, tako da im se da objasniti kada se očekuje od njih da uđu u kavez, vrate se u sobu, popnu u krilo i slično. Ono što im daje poseban šarm je njihova svojeglavost i neovisnost. Vještinu krađe, npr. slatkiša, dovedu do savršenstva. degu_stojiZnaju po desetak minuta sjediti na stolu i čekati da okrenete glavu i u tom trenu ugrabiti nešto sa stola. Druga taktika koju primjenjuju je "žicanje".
Znaju skočiti u krilo, stati na stražnje noge i ostati u toj pozi dok god ne dobiju nešto za jesti.
Za razliku od mnogih životinja, degui nemaju običaj gristi, čak niti kada su uplašeni. Znaju grickati čovjeka iz znatiželje, ali vrlo nježno, bez namjere da ozljede.

Porijeklo:

Domovina degua su Čileanske Ande. Kako degui imaju smanjenu mogućnost probavljanja šećera, te su iznimno skloni dijabetesu, u Sjevernu Ameriku i Europu prvotno su dovezeni kao životinje na kojoj su se vršila ispitivanja vezana uz dijabetes. Sredinom 20. st. počeli su se držati kao kućni ljubimci.Smještaj i njega:

Degu zahtijeva veći kavez od ostalih glodavaca (idealno min. 100 x 60 x 60 cm).
Kavez bi trebao biti od žice ili stakla, jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka, obilno ga treba posipati steljom kako se ne bi ozlijedili. Idealan kavez trebao bi imati nekoliko nivoa. Uz posudu za hranu i vodu, u kavez stavite i posudu s pijeskom za kupanje. Biti će vam zahvalni ako u kavez stavite veliki kotač za trčanje, grane, kamenje, glinene vaze, igračke i slične predmete koji će im služiti za igru i razonodu. Postavite kavez na mirno mjesto, bez buke, dima od cigareta, direktnog sunčevog svjetla ili propuha.
Voda im škodi krznu i koži, tako da ih se ne smije prati. Nekoliko puta tjedno treba im dati posudicu s pijeskom za činčile, u kojem će se okupati.
Uz pravilnu njegu i prehranu, degu može doživjeti i preko 6 godina.

 

Kako pripitomiti degua: Neko vrijeme će vaš degu biti uplašen i sramežljiv. Pustite ga da se prilagodi na novi prostor, zvukove i mirise. Polagano se približavajte kavezu - bez naglih kretnji. Kako su degui iznimno znatiželjne životinje, sami će vam prići ako im ponudite kakvu poslasticu. Nemojte ih pokušati zgrabiti - ruku lagano stavite u kavez, ponudite poslasticu i degu će se sam iz znatiželje popeti. Ubrzo će se sam početi penjati na vaše ruke i ramena i istraživati vas. degu_u_ruciDegue nikad ne treba pokušati uhvatiti odozgo. U prirodi, njihov glavni predator su ptice, tako da će takvu kretnju "iz zraka" instinktivno shvatiti kao prijetnju i pobjeći. Najbolje je pustiti degua da se sam popne na ruku, a ako to ne ide, nježno ga podignite od ispod. Također, degui ne vole kada ih se drži zatvorene u ruci. Najbolje ih je držati na otvorenom dlanu i pustiti da se slobodno smjeste ili šeću kako im paše.

 

Često se vole zavući u rukav. Ako nepravilno držite degua, on vas može ogrepsti jer ima iznimno oštre nokte. Kod nepravilnog držanja, degu se uplaši da će pasti i počne se penjati. Puštajte ih redovito i igrajte se s njima, ali ih nemojte ostaviti bez nadzora, kako ne bi pregrizli električne kablove.

Koliko će vaš degu biti pitom i voljan za komunikacijom, ovisi i o njegovu karakteru. 

S vremenom će vam vaš degu potpuno vjerovati, neke će ukućane tek podnositi, dok će nepoznatim ljudima pristupati vrlo oprezno, s dozom straha. Nikako ga ne pokušavajte povlačiti za rep! Degui imaju karakterističan rep koji odbacuju kada smatraju da su ugroženi.

Prehrana:

Degui su biljojedi. Jedu gotovu hranu za degue te sijeno, koje im cijelo vrijeme treba biti na raspolaganju, kao i svježa voda. Jedu i voće i povrće, a 1-2 puta tjedno ponudite im i kukuruz. Kako su skloni dijabetesu, ne bi se smjeli udebljati, pa stoga budite pažljivi s poslasticama i s voćem koje ima veliki udio šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suho voće). Ponudite im i vitamine, te mineralni kamen. U kavez im stavite i grane od voćaka kako bi na njima trošili zube. Ukoliko imate i druge glodavce, pazite da degu ne jede njihovu hranu, jer bi za njega mogla biti štetna.

Zdravlje:

Ukoliko primjetite da je vaš degu apatičan, smanjila mu se težina ili ima proljev, ima zamućene oči, odmah posjetite veterinara.

Degu je zdrav kad:

- kreće se brzo i hitro
- znatiželjan je, aktivan i ima dobar apetit
- ima gusto krzno i bistre oči
- nema poteškoća s disanjem
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- nema nikakve vidljive otekline i povrede

Razmnožavanje

Degui sazrijevaju sa 6 do 9 mjeseci (ženke), te 12 mjeseci (mužjaci). Ponekad ženke mogu ostati skotne već sa 6 tjedana starosti. Nakon 90-93 dana nakon parenja, izlegu se 4-6 mladunca. Mladunci na svijet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, te otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena će i hodati. Nakon 5-6 tjedana mladunci su potpuno samostalni.