Image

ZAMORCI su prekrasne i nevjerovatne životinje.Pa upoznajte ih. DIO 2.

ZAMORCI  su prekrasne i nevjerovatne životinje.Pa upoznajte ih. DIO 2.

NAJBOLJE što možete učiniti za svog zamorca, jeste nabaviti mu društvo.

Zamorci su vrlo društvene životinje, koje žive u kolonijama u divljini. Upravo zato, i domaći zamorci biće će najsretniji ako imaju društvo u kavezu. Najbolje će se slagati oni, koji su od samog početka zajedno te oni sterilizirani. No, naučit će se slagati i oni, koji se upoznaju u nešto starijoj dobi.

Ono što trebate znati, prije nego stavite dva zamorca u kavez, jeste da prije toga ih morate pravilno upoznati. Počnite tako što ćete ih držati u odvojenim kavezima, jednog pored drugog, tako da se mogu vidjeti i namirisati. Ostavite kaveze tako sedmicu ili dvije, kako bi se naviknuli jedan na drugoga. Nakon toga, pustite ih u jednu osiguranu prostoriju van kaveza ili u kavez koji nije poznat niti jednom od njih. To neutralno područje može im pomoći da postanu međusobno teritorijalni. Nakon što primijetite da se ne tuku i ne svađaju te se zapravo snalaze sasvim dobro u takvoj situaciji, možete ih početi držati zajedno.

Ako imate samo jednog zamorca i ne planirate uzimati još jednog ili više njih, pobrinite se da se svakodnevno poigrate s njim, jer vi ste mu jedini izvor zabave. Možete ga samo nositi i maziti ili se poslužiti raznim igračkama.
Ako pak imate više zamoraca, budite sigurni da provedete neko individualno vrijeme sa svakim od njih, kako bi se povezali s vama. Iako oni jesu jedni drugima društvo, itekako će cijeniti kvalitetan odnos s vlasnikom. Ako ste povezani s njima, i vama će biti puno lakše i ugodnije brinuti se o njima.

ZAMORCI I WC.
Zanimljiv savjet jednog iskusnog vlasnika koji je naučio većinu, ali ne sve, zamorčiće da obavljaju nuždu, pretežno uriniranje, u za to predvidjeni wc:
 
Potrebni su: plastična vrećica i wc za mačiće (sa posve niskim ulazom). Za wc je koristio reciklirani novinski papir, ali se mogu koristiti i peleti prekriveni slojem piljevine ili sama piljevina - kako kome odgovara.
Zamorčić se postavi na plastičnu vrećicu dok se ne popiški i pokaka (na krilu, ili krevetu, da mu se nešto sočno, krastavac ili tikvica). Kad je zamorčić obavio nuždu, podigne se, a obavljena nužda se zasipa u mačji wc. U wc se stavi i zamorčić te  se nagradi sa malom poslasticom, onime što najviše voli. Nakon toga se zamorčić ponovo uzme u krilo, na 15 minuta. Nakon 15 minuta se stavi u wc dok ne obavi pišanje. Opet mu se da poslastica. Cijeli se proces ponavlja. Njegovim zamorčićima je trebalo oko 2,5 sata svakome, ali nakon toga više ne piške po vlasniku, jer kada ih ima kod sebe, ima i wc odmah uz sebe, te ih stavlja njega svakih 15 minuta, ili oni sami trče u njega kada im je sila.
Na taj je način naučiio zamorčiće razne dobi da se nužda obavlja u wc-u.
Neki zamorčići to pak nikad ne mogu naučiti.
 
 
 
 
Metoda koja se ev. može upotrijebiti je da se životinja glasno otjera sa mjesta na kojem  ne želite da boravi, podignite je i stavite na za to predviđenu toaletu. S vremenom će postati izlet i slobodno puštanje za životinje stresno. Može se desiti da na početku od stresa i straha još izgubi kakicu ili urin, ali sa vremenom će naučitii da će biti kažnjen ako se zadrži na određenim mjestima. Ta mjesta će početi izbjegavati i na njiima se neće opuštati, pa tako neće ni urinirati ni kakati na njima.
Takve metode su vrlo brutalne, za životinju vrlo stresne i nisu nikako podobne.
Radije ogradite prostor koji ste im predvidjeli ogradicama kojih ima za kupiti u pet shopovima, postavitie na pod stelju, novinski papir ili deke, ručnike, krpe, koji se lako daju odstraniti ili zamijeniti. Puštanje zamorčića na slobodu ne bi trebalo biti povezano sa stresom i strahom, već sa veseljem, sigurnosti i opuštanjem, jer je to ipak u njihovom, a i našem interesu.