Image

HRČAK / HAMSTER /-U KRATKOM ŽIVOTU MALO TRAŽI-MNOGO RADOSTI NUDI.

HRČAK / HAMSTER /-U KRATKOM ŽIVOTU MALO TRAŽI-MNOGO VAM RADOSTI NUDI.

 ohhhh,,,....

Kupovina hrčka traži ozbiljnost koja će se kasnije isplatiti kroz sretan suživot sa njim. 
Uvijek kupujte hrčka na provjerenim mjestima poput pet shop-ova ili kod pouzdanih uzgajivača koji obavezno imaju svoja legla i mogu vam preporučiti najbolje.
Uvjerite se u uslove u kojima žive vaši budući hrčci, ako su kavezi čisti i unutra vidite zaigrane i vesele životinjice to je dobar znak za kupovinu. 
Kod kupovine hrčka pazite na
kupujete ga u dobi između 4 i 8 sedmica
kavez u kojem živi mora biti čist u kojem ima vode i hrane
samostalno odaberite boju koja vam se sviđa neka to bude vaša odluka
nos vašeg hrčka mora biti suh mokar nos znači bolest
oči moraju biti okrugle širom otvorene, krzno mora biti sjajno
krzno mora biti mekano i kompletno
refleksi bi trebali biti brzi i ne bi se trebao bojati uzeti u ruku
bilo bi dobro da vam prvi hrčak bude muški
VRSTE HRČAKA:
SIRIJSKI ILI ZLATNI HRČAK
Naučno ime: Mesocrius auratus
Porijeklo: Sirija
Životni vijek: oko 2 godine
Veličina: između 20 i 25 cm
Ostale karakteristike: Sirijski hrčak je noćna životinja i potpuno bez mirisa. Provodi mnogo vremena pospremajući svoju kuću i čisteći se. Dolaze u mnogo boja i varijacija. Sirijski hrčak postaje samostalan i sa 8 sedmica se moraju razdvojiti.
CAMPBELL - RUSKI HRČAK 
Naučno ime: Phodopus Cambelli
Porijeklo: Centralna Azija, Sjeverna Rusija,Mongolija
Životni vijek: između 1 i 2 godine
Veličina: između 10 i 12 cm
Ostale karakteristike: Ova vrsta živi u pješčanim dinama .
Muški su veći od ženki i imaju duže tijelo za razliku od ženki koje imaju okruglije tijelo. Krzno im ispušta neku vrstu ulja. Ruski hrčak može živjeti u grupama jer su druželjubivi. Ova vrsta hrčaka obavezno mora živjeti u staklenom kavezu jer se vrlo lako izvuče iz većine žičanih kaveza. Manje su pogodni za djecu jer se daju manje držati u rukama.

 
KINESKI HRČAK
Zemlja porijekla: Mongolia i sjeverna Kina
Životni vijek: od 2 do 3 godine
Veličina: između 10 i 12 cm
Ostale karakteristike: Kineski hrčak je nalik na miša i nije toliko raširen kod uzgajivača zbog teškog uzgoja.
Muški su primjerci veći od ženskih sa većim vrećicama ispod vrata. Kineski hrčci moraju biti prodavani u paru uvijek istog spola.
Ovi su hrčci noćna vrsta sa izraženim penjačkim sposobnostima, teško su uhvatljivi ali kada se uhvate ugodni su u ruci. Kavez za ovu vrstu isto neka bude stakleni i veliki jer ova vrsta voli puno prostora.
BIJELI RUSKI HRČAK ( SIBIRSKI)
Zemlja porijekla: istočni Kazahstan i sjeverozapadna Rusija
Životni vijek: između 1 i 2 godine
Veličina: 8 do 10 cm
Ostale karakteristike: ova vrsta hrčka je relativno rijetka u pet shop-ovima. Ime je dobio po jednoj zanimljivosti,a ta je da tijekom zime njegovo krzno dobije bijelu boju dokazano je da se boja mijenja sa dužinom dana. Poželjno je isto ove hrčke prodavati u paru uvijek istog spola da se izbijegne parenje. Dobrog je temperamenta no ipak nije za početnike jer je težak za čuvanje. Bilo bi dobro da ga isto držite u staklenom većem kavezu.

 

KAVEZ
Postoje mnoge vrste kaveza na tržištu. Moglo bi se skoro reći da svaka vrsta ima svoj tip kaveza. Kupite što veći kavez jer kada hrčak naraste neće mu biti tijesno. Uvijek mu u kavezu kupite i kotač, bočicu za vodu i dvije posudice za hranu i zelenilo.
METALNI KAVEZ: to je najčešća vrsta kaveza za hrčke, posebno je pogodan za Sirijskog hrčka.
Podnožje kaveza se lako čisti dok je nešto više posla sa rešetkama.
Pazite na vratašca, bilo bi dobro da imaju dobar mehanizam za zatvaranje jer kada hrčak odraste lako otvori vratašca.Ovakva vrsta kaveza nije za male vrste hrčaka jer se lako provuku između rešetaka. 
PLASTIČNI I STAKLENI KAVEZ: Ova je vrsta još popularnija za držanje hrčaka bilo koje vrste, jedina joj je mana da je stakleni i veliki, te težak je za prenašanje.
Ova vrsta kaveza dobra je za male vrste lako se čisti.
U kavez možete dodati i različite vrste igračaka i raznih tunela koji vašem hrču omogućavaju zabavniji i sretniji život. 
ČIŠĆENJE KAVEZA
Čišćenje kaveza je od životne važnosti za zdrav život vašeg hrčka, čišćenje bi trebalo vršiti najmanje jednom sedmično. Prilikom čišćenja pripazite da vam hrčak ne pobjegne pa ga stavite u zamjenski kavez ili slično.
Stelju i otpatke bacite u kantu za smeće pazite da ne dižete prašinu i da je ne udišete. Nakon toga cijeli kavez potopite u vruću ili barem toplu vodu, a ako koristite i neko sredstvo za pranje kaveza pazite da ga dobro isperete i nikada nemojte koristiti detergente za pranje suđa ili slične jer su otrovni za hrčka.
Bocu za vodu očistiti četkom za pranje bočica, jer tako lagano uklanjate i nakupljene alge. Kada očistite kavez postavite u kavez stelju, kao i hranu i vodu na ista mjesta.

Vrlo je bitno da se kavez čisti redovno jer je to važno za zdravlje vašeg hrčka.
Metalni kavezi imaju jednu opasnost, a to su rešetke budući da ih hrčci grizu i ako na njima ima ostataka hrane može doći do razvoja bakterija koje su opasne po zdravlje hrčaka.
STELJA ZA HRČKA
Postelja ili stelja za vašeg hrčka mora se kupovati planski. Najbolje je koristiti bezmirisne drvene strugotine jer nekad miris bora može uzrokovati iritaciju nosnih kanala.
Izbjegavati cedrovo drvo jer zbog veće količine fenola vrlo je toksično za jetru hrčka. Drvene se strugotine koriste za postelju hrčku, a isto tako imaju ulogu upijača mirisa i urina hrčka.
Ako očekujete leglo složite gnijezdo od mekanog papira, no nikada ne koristite novine jer su toksične. Nemojte koristiti vatu jer ako je hrčak proguta može uzrokovati začepljenje probavnog trakta. 
ISHRANA
Hrčci su vrlo raznovrsni po pitanju ishrane i u principu nema prevelikog problema oko toga. Izbjegavajte ishranu sa citrus voćem. U zamjenu možete dati bananu, jabuku, lješnjake, rižu, piletinu i naravno kupovnu hranu specijalno namjenjenu hrčcima.
Koliko god hranili hrčka zelenom hranom važno je da u kavezu obavezno mora postojati i posudica sa vodom koja se svakodnevno mijenja. Bez vode hrčak će uginuti.
Uobičajena je količina hrane za Sirijskog hrčka jedna velika kašika, no i to je jako individualno pa posmatrajte svoga hrčka pa mu prema tome i prilagodite količinu hrane. Suha hrana može biti u kavezu cijeli dan dok voće i ostalo neka bude neko vrijeme i nakon toga ga izvadite da ne maže kavez i hrčka.

NJEGA
Nakon što donesete hrčka kući dajte mu nekoliko dana da se prilagodi na novu sredinu i na nove ljude i mirise, nemojte ga odmah loviti jer je to kontraproduktivno neka se pomalo navikava na vas.
Prilikom hranjenja pričajte svom hrčku neka zapamti vaš glas. Prilikom uzimanja hrčka u ruke napravite od ruku " čašicu" i u nju prihvatite hrčka nikako ga nemojte uzimati na neke druge načine.Po prilici u roku od tri sedmice vaš bi se hrčak trebao naviknuti na držanje u vašim rukama.
Nekoliko savjeta za pripitomljavanje hrčka:
Nekoliko dana posmatrajte dnevni ritam vašeg hrčka, kada je budan, kada jede i ostalo. U vrijeme kada je budan to je najbolje vrijeme da navikavanje na vaše ruke. Postavite u svoje ruke njegovu omiljenu hranu tako da ga to privuče. To je najbolji put za pripitomljavanje.
Nakon nekog vremena vaš će vam hrčak toliko vjerovati da ćete ga moći bez problema u rukama iznijeti izvan kaveza.
Smislite i neke igre kada je izvan kaveza bit će vam zgodno ga posmatrati na slobodi samo pazite da vam ne pobjegne.
Privikavanje na ruke je dugotrajan proces i zahtijeva mnogo vremena i strpljenja no vraća se višestruko po se isplati potruditi kako bi mogli uživati sa svojim hrčkom.